Dag iedereen,
Hier wat nieuws uit het mooie Sri Lanka. Opnieuw niet kunnen mailen vanuit Negombo: internetcafe gesloten wegens straatfeest!
Onze vluchten verliepen vlekkeloos: tussenstop in Dubai, en daarna op de Maladieven waar we de luchthaven mochten verlaten. We zijn dan maar met een overzetboot naar een van de eilandjes gevaren, maar daar was weinig te zien en te beleven: groezelige winkeltjes, enorm veel brommers en moto`s... uiteindelijk kwamen we dan toch aan  een stukje strand, waar we wel wat mooie vissen en krabben zagen.
Aangekomem in Sri Lanka: heel hartelijk onthaald door onze vriend Wasantha (driver) en naar Negombo gebracht, naar ons gewoonlijke verblijf. Daarna iets gaan eten (nota: er mocht die dag geen alcohol geschonken worden, maar de mensen zijn zeer vindingrijk, en er werd bier geshonken in een theekan en in theetassen!) Daarna van een deugddoende slaap genoten.
Dag 1:
Om 10 uur bezoek van Anthony voor het overlopen van het programma. Ook Christopher was van de partij (zijn eertse rit met de brommer na zijn hartaanval in maart! emotioneel).
Dan naar Negombo city: geld wisselen: een hele ervaring. Na 4 pogingen kregen we een goede rate; er werd van 142 naar 152 roepies voor een euro gegaan (Nonkel Eric gaat uiteraard tot het uiterste!)
Iets gaan eten in een baancafe, en verder gewandeld naar St Mary`s school, waar we nog maar eens konden vaststellen dat de school er netjes bijligt en de toiletten in orde zijn.
Mijn medereizigers zijn teruggekeerd met de toektoek naar het hotel om te zwemmem in zee, ikzelf ben naar het huis van Christopher geweest.
daarna samen gaan eten.
Dag 2:
Vroeg opgestaan en ontbeten langs de weg in een baancafe. De vismarkt van Chilaw heeft de medereizigers heel erg geboeid!
Dan via Kilinochi naar Eric zijn paradijselijk eiland Uchimunai. Op de wandeling rond het eiland kon er worden vastgesteld dat de WC`s nog steeds goed gebruikt worden. We kregen frisdrank, king coconut en koekjes. De kinderen van Johan hadden veel bekijks, vooral Riete met haar krukken stal (en steelt nog steeds) overal de show! De tocht naar en van het eiland met de speedboot is nog steeds een echt fantastische belvenis!
Onze begeleidster naar het eiland, Rosanthi, vroeg ons op de thee in het mooie huis van haar broer: heel lieve mensen, zeer gastvrij.
Daarna naar Anaradhapura waar Anthony ons opwacht in het (basic) hotel samen met Damien. Samen gegeten in het hotel.
Dag 3:
Na het ontbijt gaat het naar de rijstfarm van rijstboer Hemapala; hij cultiveert oude rijstrassen die kunnen groeien zonder chemicalien, alleen met natuurlijke meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Voor dit project wordt geld gevraagd om het uit te breiden en op grote schaal de rijstboeren aan te zetten om biologish te gaan telen, wat de gezonheid van de telers en van de bevolking ten goede zal komen. Er zijn namelijk momenteel heel veel nierziekten als gevolg van de teelt met chemische stoffen. Er is een meeting met 15 boeren, die reeds op kleine schaal bezig zijn met het project, maar willen uitbreiden.
Na deze meeting bezoek aan de tempel van Mihintale, waar we bestolen werden door de apen: eentje gritste een schijf ananas uit de handen van Rik, en in de verwarring pakte een andere aap een hele ananas weg!!!!!
Riete heeft zichzelf weeral eens overtroffen en heeft de rots van Mihintale beklommen.
Avondeten samen met Damien. Opnieuw slapen in het hotel dat zeer basic is, met heel wat (beesten) in de kamer
Dag 4:
Bezoek van de oude stad van Anaradhapura: de verblijfplaats vqn 5000 monnikken in het oude Sri Lanka (meer dan 2000 jaar geleden) De ruines zijn erkend door de Unesco.
Daarna naar Trincomalee. Onderweg de heetwaterbronnen  bezocht waar iedereen zich heel goed amuseerde.
Het voorziene hotel was volzet, maar de deur ernaast was er nog plaats. Goed hotel, maar de beesten verblijven er ook graag. Het avondeten is wel zeer hot hot hot! Zwemmen in zee is fantastisch.
Dag 5:
Het Pigeon Iland: een paradijs voor snorkelaars:ontelbare mooie vissen, en nog levende kleurrijke koralen. Zelfs Wasantha heeft zich in het water gewaagd!
Deze avond was het eten minder spicy!
Dag 6:
Beklimming van Sigiriya: het was een koninklijk verblijf hoog op de rots, met onderweg heel oude mooie rotsschilderingen van vrouwen.
Het is de verjaardag van Lotte, en als verrassing doen we een ritje met de ossewagen, gevolgd door een boottochtje op een meer, en een etentje in ouder Sri Lankaanse stijl in een "Bokrijk huisje" We hadden de verjaardagstaart (cadeau van Wasantha) meegenomen en het werd een heus feest! Terug naar de auto met de toektoek (3 stuks, maar de laatste was een beetje gammel, er moest zelfs geduwd worden onderweg!)
Het hotel doet opnieuw basic aan en de beesten zijn er opnieuw! Intussen zijn we het al gewoon.....
Dag 7:
Bezoek aan de tempel van Dambula. Heel mooie rotstempel met veel apen langs de beklimming. Opletten geblazen.....
Ook een bezoek aan een proefstation voor teelt van groenten en planten. Heerlijk fruitsap gedronken.
Daarna ook gestopt aan de groenten en fruitveiling in Dambula: de grootste veiling van het eiland! Eric en Johan hebben 50 mango's en 8 kg bananen gekocht.... kwestie van wat mondvoorraad te hebben voor de volgende dag als ze moeten werken aan de waterput..... Je weet maar nooit dat daar geen eten is......
Dag 8:
Mannen al vroeg weg naar de werkplek: waterput bouwen voor in een dorpje.
De vrouwen hebben een rustige ochtend... de was doen en spelletjes spelen.
Om 1 uur verzamelen voor de safari!
Mooi!!!!  apen, ree~en, vogels, vlinders, buffels, een krokodil, een zeearend en een hele kudde olifanten (25). Echt heel mooi in hun natuurlijke omgeving!
Ook nog een familie van 5 olifanten tegen gekomem (Riete had ze eerst gezien)
Door Wasantha getracteerd op hoppers: soort panenkoekenpannetje met een ei erin.
Dag 9:
Ophalen van de mannen. We vinden ze op hun werkpek, helemaal in het zweet: beton maken, kruiwagens vullen en vervoeren, ijzer vlechten voor de funderingen......
En warm dat het is! Intussen mogen we op bezoek op een school van 800 leerlingen: hele belvenis voor  Lotte en Riete: kinderen van hun leeftijd maar een heel andere situatie!  We moeten zelfs onze naam in schriftjes en op papiertjes zeten: waarschijnlijk hebben nog nooit witte mensen de school bezocht!
Als de mannen stoppen met werken, en enigszins proper zijn, gaan we op weg naar Kandy. Bij het binnenrijden regent het fel.... ook in de auto van Wasantha
Een beter hotel opgezocht: Hotel Thilanka (met zwembad en zonder beesten)
Dag 10:
Dit is vandaag........ De rest van het verhaal volgt later. De medereizigers zijn naar de Kandy tempel, en ik hier maar zwoegen met een "qwerty" klavier.... dus sorry voor de fouten!
Groetjes van ons allemaal....